tisdag 31 december 2013

Årets sista favorit

Haha, varför överge ett vinnande koncept?!
Klart att decemberfavoriten ska presenteras under nyårskvällen!


Årets sista favorit är falsk fläder/druvfläder (Sambucus racemosa),
som själv valt en plats i tomtkanten,
alldeles bakom min vackra pergola (som bara finns inuti mitt huvud...)
Sommartid erbjuder den ett utmärkt insynsskydd (i väntan på pergolan...)
Jag har stammat upp den en aning, och förfäras inte särskilt av att den är giftig.
De röda bären har inte lockat mina barn det minsta, 
och själv har jag inte ens funderat på att koka flädersaft, varken på blommor eller bär,
det har jag ju en äkta fläderbuske till.

Men just så här års är detta en buske som drar till sig blickarna mest hela tiden,
men inte så mycket för sina egna egenskaper...
...utan för sitt "klientel".


Det är nämligen där jag har hängt upp fågelmaten!
(Jag satt både länge och väl och väntade på en liten fågel att fotografera,
men de hade visst fullt upp så här på nyårsafton...)

Som en liten nyårsbonus tänkte jag bjuda på recept på egen fågelmat.


#1 Börja med att göra jordnötssmör av fågeljordnötter. 
Bara att köra med knivinsatsen tills jordnötterna är så finhackade 
att oljan kommer fram och gör det hela smetigt.


#2 Svär några långa ramsor över din hopplösa matberedare som inte klarar av att hacka nötter
och fortsätt arbetet med vanlig kniv och skärbräda.
Passa även på att kvista iväg till affären och köpa någon form av osaltat matfett,
exempelvis kokosfett eller ister, eftersom ditt planerade "klet" gick om intet.


#3 Smält fett i en kastrull och rör sedan ner fågelfrön i valfri blandning. 
Om du följt #1 och #2 ovan kan du även blanda i hackade jordnötter.
Svär i så fall ytterligare en ramsa, bara för att, liksom.
Om man inte vill bjuda fåglarna på friterat kan det vara bra att låta fettet svalna en aning
innan man rör ner frön. Och nötter.


#4 Ställ ut bullformar på en bricka. Placera en bit snöre med knut på i varje form.
Fyll formarna med frö- nöt- och fettblandning, så att knutarna hamnar inuti.


#5 Låt stelna i rumstemperatur (tar kanske ett dygn) 
eller i frys (klart på ett par timmar).

Hur enkelt som helst! 
Typ...


Fler decemberfavoriter, samt hela årets samlade favoriter från bloggsverige (-världen?)
hittar ni hos Anna Vattenkanna, som under året utmanat oss att välja ut en enda favorit varje månad.

Ha det fint
och 
Gott Nytt År!

5 kommentarer:

Helens trädgård sa...

Även fåglarna får en härlig nyårssupé ser jag.

Vill önska dig ett Gott Slut och ett Gott Nytt Odlingsår 2014!

Hélena sa...

Underbart inlägg :-)
Gott Nytt År!
kram Hélena

Unknown sa...

:-)
Fiffigt med muffinsformarna!
Gott Nytt 2014!
Kram Allis

Katarina www.engronsida.blogspot.com sa...

Åh, härligt och inspirerande med fågelmaten. Härligt att bjuda de små på och sedan betrakta kalasandet.
Gott Nytt År!
önskar
Katarina

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Rolig läsning och bra tips. Jag brukar svära över mixern ibland. Just nu har jag köpta bollar i hopp att få hit småfåglar. Men kajorna tar över... så jag får titta på fågelbilder hos andra istället.

God fortsättning! Carina