söndag 10 april 2011

Ursprunget

Någon gång i framtiden hoppas jag att min trädgård kommer att vara den lummiga oas jag drömmer om, men den är inte där än. Den är på uppväxt, jag har fortfarande lite för mycket gräsmatteytor, lite för få konstruktioner och för få träd.

Det är alltså till den målbilden jag är på väg, men var kommer jag ifrån?
Jo, från en gul och brun sommarstuga med 1500 m² skogstomt och igenväxt trädgårdstomt.


Vi köpte tomten för att någon gång kunna bygga hus på den, men till dess valde vi att nyttja den för sommarstugan.


Där fanns en förvuxen schersmin med någon enstaka gren av blommor, en förtvinad vit syren med massor av rotskott, ett par klena pioner, en plymspirea och på baksidan fanns den imponerande rododendronbusken som jag skrivit om tidigare. Dessutom gjorde jag min första bekantskap med dagliljor, eftersom det fanns några sådana också. Och lupiner. Ett helt hav av lupiner.

Vi fick börja med att röja en del, och gjorde ett par överraskande upptäckter.
Mitt i ”ruffen”, för att slänga sig med lite golfuttryck, hittade vi en övervuxen plattsättning. Alldeles intill växte en gran av inte alltför ringa mått, och den platsen kallade vi skämtsamt för vår granberså.
På baksidan upptäckte vi att mossmattan inte var en misslyckad gräsmatta, utan en misslyckad grusplan. Då kan ni tänka er mängden mossa...

På framsidan erbjöd björkarna en behaglig skugga, och att ligga i den rostiga hammocken och blicka upp mot en klarblå himmel som skymtar fram mellan björklöven som rör sig behagligt i vinden fick mig att fatta ett beslut. Björkarna skulle vara kvar. Det skulle kanske bli svårt att få in huset mellan dem, men så fick det bli.


Min första trädgårdsansträngning blev blomlådorna som placerades under fönstren. Jag är fortfarande kär i tvillingsporren!

3 kommentarer:

Hildas Hem & Trädgård sa...

Kul att få se allt från början!
Fortsättning följer alltså!?

Ha det bra!

Tant Otteskrufv sa...

Roligt att läsa om dina "vedermödor". Och spännande med den nedskurna rhodon i tidigare inslag.Jag går just och funderar på att göra likadant.

Helena sa...

Ja tänk så såg det ut!Så många gånger vi gått förbi den stugan kunde väl aldrig drömma om att min bror med familj en dag skulle bo där!!!Kommer ihåg golvet i vardagsrummet/sovrummet.Hela havet stormar ungefär hej o hå vad det luta hit o dit:-)
KRAM från PTI/Acchleja Helena