måndag 11 april 2011

Björkarna

På framsidan av sommarstugan som stod på tomten när vi köpte den fanns ett flertal björkar.


Jag älskade att ligga på rygg i hammocken i den lätta skuggan och se björkarna spela mot den klarblå himlen. Jag älskade det så till den milda grad att jag bestämde att björkarna skulle vara kvar även när vi byggt huset, trots att det skulle tvinga oss att ”tänka utanför lådan” för att lyckas få in huset på tomten.

Första hösten föll den första björken efter ett kraftigare blåsväder. =(
Den föll inte långt, utan lutade sig bara lite snyggt mot en av grannarnas björkar, men eftersom den uppenbart hade gått av fick vi lov att ta ner den. Det blev lite trixigt att få den att ramla in på vår gräsmatta istället för grannens, och det utan att hamna på staketet, men med några avancerade uträkningar och kraftiga rep gick det att ordna.
Den var rutten inuti, så det var inget under att den gett med sig. Tur i oturen var att det var en av de björkar som syns till höger i bild, som bidrog minst till den härliga skuggan.

Så i januari 2005 kom Gudrun. Våra två favoritbjörkar, som skapade en portal över stigen upp mot stugan, och som stod precis rätt till för att skugga, hade inget att sätta emot.
(Bilden är tagen i mars, om någon förundras över vårt fina januariväder...)


Gudrun hade visst ändå ett gott öga till oss, för hon lade dem över gräsmattan, och skonade på så sätt alla vitala delar. En av grenarna hade tryckts ner flera decimeter i jorden, så det var ett rejält tryck när de föll.
 Undrar just hur stugan skulle ha sett ut...

Eftersom det visade sig att även dessa två var genomruttna valde vi att ta ner de kvarvarande björkarna, för att inte någon av dem skulle få för sig att rasa på vårt nybyggda hus någon gång i framtiden.


3 kommentarer:

Helena sa...

Det hade varit snyggt med björkarna som skulle ramat in huset!Men det var nog bäst det som skedde.
KRAM från PTI/Acchleja Helena

Anonym sa...

Gudrun påverkade många, gubben var med och tog reda på träd där som blåst omkull, han var borta i flera månader, kom hem en gång i månaden ungefär. Det är fint med träd i en trädgård,björkar är alltid vackra, det är speciellt på våren med dem, då längtar man att få se dem bli gröna. / Lena

Carina sa...

Vad trist när stora fina träd blir offer för stormar, det tar ju lite tid att få stora träd.