lördag 16 april 2011

Rädda växterna! Döda eller levande...

När vårt hus skulle byggas ville jag förstås bevara det som fanns på tomten i växtväg.

Vi började med att gräva upp perennerna. Pioner, dagliljor och även rotskott av den vita syrenen placerades i backar och hinkar av olika slag, och fick flytta hem till min svägerska under byggtiden. Min svägerska har sedermera blivit min PTI (Personliga TrädgårdsInspiratör), så de var i riktigt goda händer.


När vi började gräva för grunden fick grävaren också det delikata uppdraget att flytta en blommande rododendron (som visade sig vara två) och en schersmin till ett mer ostört hörn av trädgården.


Där stod de sedan och blev ledsnare och ledsnare.
Det var ett rätt fuktigt hörn, så stundtals stod de i fotbad... :/

Under tiden förvandlades tomten.

Med huset på plats började jobbet med att bygga upp stommen, och buskarna var först på plats.


Det var en sorglig syn, men en nerklippning och nästan två år senare såg schersminen ut så här.


Och när svärmor grävde upp sina växter och flyttade till en lägenhet fick den kompisar runt fötterna och nu är den en del av rabatten på murkrönet. Men den har ännu inte blommat alls. =(

Hur det gått för rododendron kan du läsa om här.

Perennerna fick vänta till våren -07 innan de fick komma ur sina backar.
Tidigare fanns det inget utrymme för trädgård, huset tog all kraft, med målning och allt vad det var. Men de klarade sig galant, utom plymspirean som ruttnat i sin hink. :/
(En liten bit klarade sig, och den har kommit rätt bra på senare tid.)


Pionerna var två när vi grävde upp dem, men när de skulle förpassas ner i jorden stod inga plantor att finna, så vi tog alla rotknölar vi hittade och planterade uppemot tjugo sådana.


Vi bröt mot alla regler som finns om pioner: vi satte dem på våren istället för på hösten, vi satte dem supertätt, istället för att ge dem varsin kvadratmeter att bre ut sig på och då med flyktplanen ”Vi kan ju alltid flytta på dem om det blir fel.” Så ska man visst aldrig tänka med pioner, har jag fått lära mig, för om man flyttar dem får man inga blommor. Hoppsan.


Men blommor har jag fått. Flera stycken. =)

Rotskotten från syrenen fick sällskap av nyuppdragna rotskott från en lila syren, och tillsammans skulle de bilda häck på två sidor av vad som en dag är tänkt att bli en pergola. Jag tänker mig att syrenhäcken blir avgränsning på två sidor, en och en halv sida ska vara öppna för in- och utpassering, och på den sista halva sidan ska jag ha en spaljé.


Pergolan lär dröja ett tag, och häcken likaså. Än så länge, fyra år efter plantering, hindrar den knappt passage, och ännu mindre insyn, så vi får väl se hur det blir med den saken...


2 kommentarer:

Helena sa...

Konstigt det där med syren häcken den borde ju komma igång nu fasst det tar ju tid med just syren!Kul att se bilder från förr trodde aldrig att 'Roddisen'skulla överleva den minst sagt omilda behandlingen!Men den gav sig inte så lätt :-)
KRAM från PTI/Acchleja Helena!

syren sa...

hej på dig. skulle läsa om gräsmatteprojekt...

jag oxå en schersmin i min bland häck, som iofs har många år på nacken, men som knappt blomamr för d...försökte googla lite på detta, men resultatet o råden va klena. för av denna vill man ju ha massvis av blommor o doppa näsan i, eller hur? =)